Teknikktips Randoenern

6.april samles alle som er glade i topptur på startstreken på Randoenern. Frem mot arrangementet vil Enern Oppdal komme med teknikktips du som deltaker kan dra nytte av.

Disse blir også publisert som videoer på Enern Oppdal sin Facebook og Instagram, følg med i ukene frem til Randoenern 2019!

TEKNIKKTIPS 1 – VENDINGER

Du kan både spare krefter og unngå sure lår dersom du sikk-sakker deg opp motbakkene. Løypesporet på Randoenern blir også lagt på denne måten. Tren gjerne i kortere motbakker og repeter flere ganger. På denne måten får du også øvd deg på fellebytte som du vil få nytte av under Randonern (5/3 fjell).

– Skyt frem ytterskia
– 90 graders vending med innerskia
– Legg kroppsvekta mot ytterstav og len deg opp i bakken til balansepunkt
– Sving etter ytterski

TEKNIKKTIPS 2 – SKI PÅ SEKK

Ski på sekk er smart når det er partier i fjellet hvor det er for bratt eller unaturlig å ha ski på føtter. Skal du delta på Randoenern 5 fjell skal du faktisk ha ski på sekk tre ganger i løpet av konkurransen.
– På forhånd bør du undersøke hvilke fester sekken din har.
– De aller fleste tursekker har ei løkke og ei stroppe på hver side. Her får du brukt a-feste som vises under.
– Randonee/racingsekker har ei løkke og ei festestropp som lager et diagnoalfeste.

A-feste:

Diagonalfeste:

TEKNIKKTIPS 3 – GÅ RIKTIG OG EFFEKTIVT

Spar krefter ved å lære deg riktig gåteknikk på topptur. Vi gir deg to enkle tips som gir en mer effektivt og skånsom måte å gå med toppturutstyr.

Gli på skia og unngå å løfte foten for hvert skritt du tar. Bruk lang glidlengde i slakkere terreng, kortere glidlengde i brattere terreng.

– Det er en grunn til at du har med staver på tur. Bruk stavene aktivt for å få en dynamisk kroppsbevegelse. Lange stavtak i slakere terreng, kortere stavtak i brattere terreng.
Ved aktiv armbruk blir det samtidig lettere å gli på skia.